Nieuw dak boven ons hoofd

Een nieuw dak boven ons hoofd

Elk jaar staat er een thema centraal wat betreft het verbouwen en moderniseren van onze boerderij. Dit jaar is dat het dak. Een grote klus die toch wat groter werd dan we vooraf gepland hadden.

Dak eraf

Het klinkt als een leuk feest, en misschien was dat het ook wel. Zaterdag 4 augustus stond aanvankelijk in de planning om de pannen te verwijderen samen met enkele collega’s van Sirit. Echter de vrijdag ervoor belde de timmerman met de verrassing dat hij zaterdag graag ook een steiger zou willen plaatsen samen met ons. Oftewel een volle dag stond in de planning. Met enkele uren stond de stijger rondom het huis. ’s avonds rond 7 waren alle pannen eraf. Tijd voor de bqq.

Maandag (06-08)

Samen met Jan-Willem (de timmerman) de staat van de sporen nagelopen. Daar we van het één in het ander probleem liepen en uiteindelijk ongeveer de helft van de sporen vervangen moest worden hebben we uiteindelijk besloten alle sporen te vervangen. Voor het voorhuis betekend dit dat alleen de spanten blijven staan. Van het achterhuis hebben ook de gordingen het overleefd. Deze beslissing betekende wel dat we snel nieuwe sporen moesten halen. Gelukkig waren deze bij een houthandel in de omgeving op voorraad.

Dinsdag (07-08)

Maandag had een dag van de opbouw moeten zijn, maar dat start vandaag. Van het hout dat we gister gehaald hebben kan vandaag het sporen frame worden opgebouwd. Het uitzetten kost wat tijd, maar het resultaat moet dan ook een mooi strak dak worden.

Woensdag (08-08)

Een slechte nacht achter de rug. Het was een nacht met veel regen en omweer. Helaas was het niet mogelijk om afgelopen nacht het dak af te dekken met een zeil. Dit omdat alle sporen nog met overlengte op het dak stonden. Gelukkig heeft het oude tapijt en zeil wat we op de verdiepingsvloer hadden laten liggen gered. Hierdoor is de lekkage naar beneden toe beperkt gebleven. Vandaag uiteraard de sporen op maat maken zodat voor het ingaan van de nacht we wel het dak volledig kunnen afdekken. Hiervoor hebben we 2 zware (30 KG per stuk) zeilen liggen elk met een afmeting van 10 x 15 meter. Natuurlijk staat voor vandaag niet alleen het inkorten van de sporen op het programma, maar ook meters maken met het nieuwe dakbeschot. ruim 250 vellingdelen elk met een lengte van 5 meter liggen hiervoor klaar. Deze moeten stuk voor stuk op maat gezaagd worden en vastgenageld.

Donderdag (09-08)

Vannacht veel beter geslapen. Niet alleen omdat het niet geregend heeft, maar ook de geruststelling dat we in een enorm grote tent liggen die ons ook hij regen droog zou houden. Ook vandaag staat in het teken van het aanbrengen van het dakbeschot. Nu met z’n drieën en kunnen dus meters maken.

Vrijdag (10-08)

Vandaag de laatste meters dakbeschot en dan een start met de isolatiepanelen. Hier is de verbouwing uiteindelijk om te doen geweest. Eindelijk is het zover!

 

Zaterdag (11-08)

Een groot deel van het isolatie ligt erop. De aansluiting maken in de kil aan zowel de voor als achterzijde is nog een lastige en tijdrovende klus. Dit komt vooral door de 3 verschillende dakhellingen. Voor mij betekend dit de gehele dag in de werkplaats met de gehuurde zwaardzaag als mijn grote vriend. Alle platen moesten in de juiste maat en vorm gezaagd worden volgens de opgaven welke ik van Jan-Willem aangereikt krijg. Helaas ook enkele zaagfouten gemaakt, maar gelukkig allemaal oplosbaar.

 

Zondag (12-08)

Even een dag op adem komen. De werkzaamheden zijn een heerlijke bezigheid. Geen moment dat ik we aan ons werk denken. Toch is het fijn om na een week waarbij de dag dagelijks begon om 06.00 uur en eindigde tussen 20.00 en 22.00 uur even een dag niets te doen

Maandag (13-08)

De dag van de panlatten. Honderden meters panlatten moeten met de juiste afstand en juiste verdeling op de dakvlakken geplaatst worden. Alle dakvlakken hebben andere afmetingen en daarmee wordt de verdeling ook anders. Om het nog lastiger te maken werken we ook nog met 2 verschillende type dakpannen.

 

Dinsdag (14-08)

Vandaag de lastige aan de achterzijde volledig met zink kunnen bekleden en waar nodig solderen. Nu zou dit deel van het dak, het grootste deel, waterdicht moeten zijn. Echt waterdicht is het zodra de pannen er ook op liggen. Het lukt ons, nou ja met name Jan-Willem, om beide zijden van de kil af te dekken met pannen en in de kil te pannen op maat te slijpen/zagen.

Woensdag (15-08)

Vandaag de kil aan de korte zijde. Ook deze lukt mooi. Vandaag is de laatste dag dat Jan-Willem helpt. Samen pakken we nog wat lastige hoekjes beet en leggen nog wat pannen op cruciale punten, waar mogelijk een lekkage zou kunnen ontstaan. ’s avonds krijgen we hulp van een Collega van Sirit, Hans. Hij heeft ook geholpen bij het strippen van het dak in de dagen voordat de pannen verwijdert werden, nu is het leuk om samen ook wat op te bouwen. Samen hebben we veel pannen het dak op gebracht, welke ik morgen dan eenvoudig kan leggen. We maken het niet laat. Om een uur of acht stoppen we en na een heerlijke douche zitten we nog gezellig na aan de picknicktafel.

Donderdag (16-08)

Het dak krijgt nu echt zijn eindvorm. Alle pannen weten we op z’n plek te leggen. Voor het voordak krijgen we hulp van de buurman met de verreiker. Alle pannen die op palletten liggen worden zo aangereikt dat het eenvoudig is om de pannen klaar te leggen op het dak om daarna de pannen goed n op de juiste plek te leggen. Nu is het huis echt waterdicht. Rest me nog om in de komende dagen de overstekken te maken met voldoende lengte. Hiermee houden we rekening met het volgende grote project, het aan de buitenzijde isoleren van de gevels.

Voor en na

Oorspronkelijke aanzicht
Nieuwe aanzicht

 

Binnen na verwijderen scheidingswanden
Binnen na aanbrengen nieuwe gordingen, sporen en dalbeschot

 

 

De grote tussendoorklus 2

Lekker op de trekker

Vervolg grote tussendoorklus

Het grote moment was daar. Alle onderdelen welke gezaagd waren moeten nu in elkaar. ‘S ochtends in alle vroegte hebben we het eerste spant in elkaar gezet. Wat een opluchting, het paste allemaal perfect. Uiteraard hadden we vooraf tekeningen gemaakt en daarin elk onderdeel afzonderlijk uitgetekend. Natuurlijk leuk die theorie, en het voorkomt ook fouten, maar de lijnen op papier zijn perfect recht. Ondanks de goede kwaliteit hout, kan ik niet zeggen dat alle planken perfect recht waren. Hout is en blijft een natuurproduct.

Maar goed, het spant zat in elkaar en niet veel later kwamen mijn ouders om te helpen. Gezien de omvang van het project waren we daar dan ook erg blij mee.

Het land in

Lang leve de trekker. Elk spant in de hefmast gehangen en zo vanaf het erf het land in gereden. Ook de staanders liggen inmiddels in het land. We hebben bedacht een kettingtakel aan een lepel van de hefmast te hangen en hieraan de staander. Dit omdat de staander op het draadeind van de poer gedraaid moet worden.  Dit blijkt een systeem te zijn wat goed werkt. De staanders zijn op deze manier in rust en nauwkeurigheid te plaatsen.

Probleem

De eerste 2 kolommen staan en het spant staat er bovenop, hangend in de hefmast. Tja, en dan komen we samen tot de conclusie dat de verhoudingen niet kloppen het de staanders te hoog zijn. grrrrr….. OP de tekening zag het zo goed uit !!! Met gezonde tegenzin alles weer gedemonteerd. Dat betekend in de komende dagen in de avonduren de staanders aanpassen.

Een week later

Lekker op de trekker
Lekker op de trekker

En weer een week later

 

Opbouw van de spanten
Plaatsen van de spanten

De weken vliegen

houtverbinding
eerste stapje bij het maken van houtverbindingen

 

Plaatsen golfplaten
Het plaatsen van de golfplaten
plaatsing zonnepanelen
Plaatsen van één van de laatste zonnepanelen

 

Mantelbuis t.bv. kabel zonnepanelen
Mantelbuis t.bv. kabel zonnepanelen

28 mei 2018

Een paar kuub douglas, enkele honderden kilo’s golfplaat, 60 meter grondkabel (4×4 mm²), 30 zonnepanelen en niet te vergeten de bloed, zweet en tranen…..  En dan is het zover. Op 28 mei kunnen we eindelijk de automaat in de meterkast omhalen en voila, de meter start de andere kant op te draaien. Nooit gerealiseerd dat het zo leuk is om het meterwiel te zien draaien.

Van dit project veel geleerd wat we kunnen gebruiken bij het volgende project. Dan gaan we het dak van het huis volledig vervangen en natuurlijk tevens isoleren.

Tot snel

 

De grote tussendoorklus deel 1

We zijn weer terug van weggeweest.

Even een tijdje niets meer geschreven. Dit omdat ik er even de energie niet voor had. We hebben zeker niet stil gezeten, en een grote klus tussendoor beetgepakt. In de afgelopen perode kwamen steeds meer vragen wanneer er een volgende blog komt. Heel leuk om te horen en geeft weer energie om het op te pakken.

De grote tussendoorklus

Op een veiling kwamen we voor een aangename prijs een mooie partij zonnepanelen tegen. Dit konden we niet laten staan en zijn ervoor gegaan. Aanvankelijk hadden we deze opgeslagen, maar al snel dachten we iets van “die dingen moeten gaan renderen, niet verstoffen”. Zo onstond de grote tussendoorklus.

De grote tussendoorklus is de vervallen schuur in het weiland. Hier staats niets in de omgeving wat schaduwslag kan geven. tja wat te doen, De oude schuur wat oplappen en de panelen erop leggen of goed aanpakken. Het zal geen verrassing zijn, het is het laatste geworden.

De huidige schuur is geheel scheef gezakt in de jaren, om dt te vookomen is een geode basis nodig. Beton is daarbij een fijn middel om stabiel fundament te realiseren. Om het handzaam te houden hebben we een paar zakjes gehaald.

Hieronder goed te zien op het fundament opgebouwd is. Een betonnen plaat met daarop een prefab betonnen poer.

Het storten vond plaats in de wintermaanden, door de kou is de droogtijd aanzienelijk langer. Dit gaf ons tijd om alvast aan het nieuwe geraamte te werken. De sparingen heb ik er met de kettingzaag eringemaakt. Blijkt dat je me’t zo’n grote machine met benzinemotor redelijk nauwkeurig kunt werken. Experiment geslaagd naar mijn idee.

Zaagsel onstond er keer op keer in overvloed (en mooie blokken voor de haard)

Hieronder na vele uren werk de spanten in onderdelen. Deze kon ik niet in elkaar zetten omdat ze dan niet door de deur naar buiten pasten. Buiten opslaan was met het inmiddels winterse weer ook geen optie

Het opbouwen van de schuur was ook een leerproces voor straks, voor de verbouwing van de woning.  Hieronder een detail van een deel van het spant. Ik zal alvast verklappen dat ondanks dat bij het opbouwen perfekt paste, ik het bij de woning toch anders ga doen. Hier kom ik nog wel eens op terug.

wordt vervolgd …..

Moestuin

Terug

Een lange tijd niets schrijven betekent niet dat er niets gebeurd is. In tegendeel zelfs. Er is veel gedaan in de afgelopen periode. Met name zijn er er veel voorbereidingen getroffen om er voor te zorgen dat de zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Meer over dit onderwerp op een ander moment.

Lente

De lente is begonnen. Zo rustig aan worden de voorbereidingen getroffen voor de moestuin. De eerste zaden zijn reeds gekocht. In de schuur heeft Sirit een mooie ruimte ingericht om te kunnen zaaien, potten, importen, etc.

De moestuin

Gezien de verbouwingsplannen voor de komende zomerperiode lijkt het ons handig om de moestuin mobiel te houden. Na een paar dagen stevige vorst is de grond onbegaanbaar en kunnen de werkzaamheden bij de schuur niet doorgaan. Een mooi moment dus om in de werkplaats te werken aan de moestuin. Vandaag hout gehaald en grotendeels op maat gezaagd. In de komende dagen tijd vrijmaken voor de montage. Wordt dus vervolgt …..

Weekend aktiviteiten

Volop weekend aktiviteiten

De laatste 2 weekenden zijn weer goed besteed. In korte tijd is er veel veranderd waardoor er week allemaal nieuwe klusjes zijn ontstaan. De voornaamste veranderingen waar ik dan op doel zijn de overdracht van het land en de kouder wordende dagen.

Om de koude dagen warm door te komen hebben we een paar houtje laten bezorgen, 4 kuub om precies te zijn. De houtjes hebben we niet hoeven hakken, maar nadat deze los op het erf gestort zijn moesten zen nog wel even netjes gestapeld worden. Ze liggen nu droog in één van de schuren. De eerste blokken zijn inmiddels omgezet in warmte. Nu op zoek naar een haardstel.

Fendt

Nu dat eindelijk alle grond in ons eigendom is betekend het ook dat er meer onderhoud is. Het is nu ook net iets te groot om met het handje te maaien. We hebben daarom een handig stuk gereedschap gekocht wat ons zal helpen bij alle werkzaamheden.

onze aanwinst, de Fendt 102s

ondanks dat het land achter de woning grasland heet, is het voor onkruid wat de boventoon voert. Diverse agrariërs met wie wij inmiddels contact hebben geven tevens aan dat de grond heel arm is en nodig verreikt dient te worden. Ook dient het geheel geëgaliseerd.

Deal

Om dit allemaal voor elkaar te krijgen hebben we een mooie afspraak met de buurman kunnen maken. Hij ploegt de boel om, verreikt de grond, egaliseert het en zaait het opnieuw in zoals wij het graag willen. In ruil hiervoor kan hij komend jaar het land komend jaar inzaaien met mais.

Voorbereidingen

Ter voorbereiding zijn we vandaag gestart met het prepareren van het grasland. Zo moet het prikkeldraad weg, ik schat 500 meter, en alle paaltjes. Tevens moet het waterpunt wat midden in het land aanwezig is weggehaald worden. Vandaag hebben we de eerste 20 meter prikkeldraad weggehaald, zodat we met de trekker makkelijk het land op kunnen. De tractor heeft ons daar geweldig bij geholpen. Sirit heeft de tractor naar het waterpunt gebracht om daar een start te maken met de ontmanteling. Voor Sirit haar eerste keer op een tractor.

 

Akte van levering

Akte van Levering

Vrijdag was het eindelijk zover. Ook het laatste stukje is aan aan ons overgedragen. Nu is het complete en zijn wij volledig eigenaar.

Om het te vieren hebben we heerlijk buiten de deur gegeten….. pannekoeken !!!

Walnoot

De walnoot

Deze week zijn er weinig klussen verricht door ons. Daarin tegen is onze prachtige walnotenboom gestaag door gegaan met haar werk. Het resultaat van haar werk laat ze nu zien en zet ze ons weer aan het werk.

De natuur is prachtig en in ons geval zo dichtbij.

Wie heeft er voor ons een heerlijk recept met walnoten?

oogst van 2 dagen

Klaar voor de winter

Winterklaar

De tijd om het huis en de tuin winterklaar te maken is gekomen. Tijdens onze wandeling door het bos van het Wekeromse zand zien we de blaadjes alweer geel kleuren. De regenbuien komen met de nodige regelmaat naar beneden.

Reeds 2x heeft het erf helemaal blank gestaan. Er is blijkbaar niet heel veel voor nodig. Achteraf ook niet gek. Al het water van 90 – 100 m2 dak komt allemaal op dit stukje erf naar beneden. Dakgoten zijn er niet, en waar die er wel is, is deze zo slecht dat deze niet helpt. Dakgoten vinden we voor nu te ingrijpend.

Voor nu hebben we ervoor gekozen om met eenvoudige middelen ervoor te zorgen dat het water makkelijker weg kan. Dit hebben we gerealiseerd door delen straattegels te verwijderen zodat het water makkelijker de grond in kan zakken. Ook hebben we een drainageput geplaatst. Hierover zijn we enigszins sceptisch, maar bij het ontbreken van hemelwaterafvoerbuizen in de grond leek ons dit een redelijk alternatief. Bij de laatste buien van zaterdag 16-09 hebben onze aanpassingen haar vruchten afgeworpen. Al waren de buien niet heel stevig, er is toch wel wat water naar beneden gekomen en op het erf waren nog maar weinig plassen.

drainageput
drainageput moet helpen het water weg te werken

Buitenverlichting

De buitenlamp, een goedkoop dingetje heeft het nooit gedaan. Volgens de vorige bewoner doet de lamp het niet omdat de bewegingssensor stuk zou zijn. Dat deze stuk was liet geen twijfel er was amper wat van over. Omdat we niet goed weten wat we op deze plek willen eerst maar eens gekeken of de lamp weer aan de praat te krijgen is zonder de ingebouwde bewegingsmelder. Dit bleek eenvoudig. Enkele draadjes doorverbinden en klaar. Nu blijkt er continustroom op te staan, geen schakelaar dus.  Perongeluk vinden we hiervoor ook de oplossing. Er blijken lampen te zijn (LED) met een ingebouwde lichtsensor. Voor deze lamp gekozen en het werkt. Zodra het begint te schemeren gaat het licht aan.

Verwarming

De hal, badkamer en toilet waren tot dit weekend onverwarmde ruimtes. Een warmtebron was dus een welkome aanvulling. We hebben uiteindelijk voor een handdoekradiator gekozen in de badkamer. Dit is toch wel de belangrijkste ruimte waar we het behagelijk willen hebben. Eerst het oude straalkacheltje weggehaald, mede om hier vandaan de stroomvoorziening op te pakken. Dit hebben we echter niet aangedurfd. 2 draadjes, dus geen randaarde, die zeker niet meer in topconditie waren. Dus toch maar een heel nieuwe kabel aanleggen vanuit de meterkast. Met wat geluk en een steenboor van 50cm lang is dit gelukkig gelukt De radiator hangt, doet het en het voelt nu al heerlijk warm.

handdoekradiator
De handdoekradiator is een welkome aanvulling voor de koude dagen welke in aantocht zijn

Keukenverlichting

Nu de dagen korter worden merken we dat alleen een plafondlamp onvoldoende is om prettig te kunnen werken in de keuken. Je werkt immer altijd in je eigen schaduw met alleen een plafondlamp in het midden van de ruimte (hoe klein ook). Ikea verricht hier weer wonderen. voor nog geen 2 tientjes 2 setjes LED spotjes. Deze onder de kastjes geschroefd. De stroom voorziening afgetakt vanuit de wasemkap. Het is alsof het nooit anders is geweest. Ik zeg winterklaar !!

keukenlampjes
Lang leve Ikea. Voor 2 tientjes en wat improvisatie licht onder de bovenkastjes in de keuken

Hobby’s combineren

Paarden en houtbewerking gaan soms hand in hand. Zoals ook dit keer. Om te kunnen springen heb je hindernissen nodig. Deze hebben we zelf gemaakt, daar er op dit moment geen grote klussen op de agenda staan. Moet zeggen dat het heel aardig gelukt is.

hindernisbalken
eerste partij hindernisbalken is klaar
hindernisbalken
de 2e partij hindernisbalken bijna klaar
hindernissen
De hindernisbalken zijn klaar en vandaag (17-09) voor het eerst gebruikt

Stiga Villa

Stiga Villa Senator

Enige tijd terug een Stiga Villa gekocht via marktplaats. Afgelopen zomer heeft deze keurig het gras gemaaid. Zoals bij vele aankopen van wat oudere en gebruikte apparaten mankeert er wel een ditje en datjes aan.

Bij de aankoop zag de maaier er voor het oog netjes uit en de motor liep netjes. Een paar kleine roestplekjes hebben we gespot, maar die waren niet ernstig.

Eerste probleempje met de Stiga Villa

De afgelopen zomerperiode zijn er wel een paar kwaaltjes naar boven gekomen. Het eerste probleempje wat zich voordeed is dat ik niet meer kon rijden. Zonder veel kennis was te zien dat de v-snaar van een poelie was afgelopen. Nadat de snaar er nog 2x afgelopen was, kwam ik er achter dat een beugel los zat die het aflopen voorkomt. Boutje vastdraaien klaar.

Tweede probleem(pje) met de Stiga Villa

Op een gegeven moment ontdekte ik dat het vermogen minder werd. Nu had ik al wel gezien dat de uitlaat wat los hing, en kreeg het vermoeden dat dit met elkaar te maken had. Toch dat boeltje maar eens los halen. Hier was toch meer aan de hand, dan dat ik aanvankelijk dacht. Ik dacht dat ik met een paar boutjes aandraaien wel klaar zou zijn, maar tjaaa……. dat kon ik wel vergeten

Enkele boutjes miste.  Natuurlijk waren het niet gewone een standaard boutjes. Nee…, het zijn 8mm boutjes met grof draad. dus niet gewoon M8. Gelukkig zit in Hoenderloo Wolfswinkel Groentechniek. Daar hebben ze alles voor apparaten als grasmaaiers. Super geholpen en met het juiste boutje naar huis. Het ging met name om het boutje waarmee de uitlaat aan het motorblok vastzit.Toch paste het boutje niet. Nu kwam het echte probleem. Het oude boutje bleek afgebroken en het uiteinde van het boutje zit nog in het motorblok. Heel voorzichtig uitgeboord. Hiermee is natuurlijk het schroefdraad verloren gegaan, dus schroefdraad tappen. Nu heb ik alleen een tapset met M8, dus hiervoor gekozen. Nu kon ik met een ‘gewoon’ M8 boutje de uitlaat vast zetten.

Het derde probleem met de Stiga Villa

Het leek zo eenvoudig. Aandrijfketting van het tandwiel afgelopen. Even de ketting weer erop leggen klaar. Zo eenvoudig was dit niet. De ketting loopt er direct weer af. Ook hier indek ik dat er al behoorlijk gerommeld is aan de maaier. De kettingspanner staat al op z’n uiterste, dus hier is niets te winnen. dit duidt eerder op een uitgerekte ketting. Opeens valt me op dat het tandwiel van de vooras niet mooi in lijn staat met de ketting. Tevens merk ik dat er beweging in de wielen zit als dat de bedoeling is. Toch maar de wielen loshalen.

De stiga villa op haar bandjesDe beweging zit in de as. Ook maar de vooras er onderuit (4 boutjes). En daar komt het echte probleem zo lijkt het. Het differentieel heeft zwaar te leiden gehad (Differentieel zorgt ervoor dat de beide wielen onafhankelijk van elkaar kunnen draaien). van de 4 bouten waarmee deze vast zit, waren er 3 gebroken waardoor de behuizing behoorlijk averij heeft opgelopen.

nog maar één bout is heel

differentieel heeft averij opgelopen

Via marktplaats de oplossing gevonden. In Nunspeet is iemand die oude zitmaaiers demonteert. Hij had gelukkig de goede as. De as samen met een nieuwe ketting en de wielen die er nog aan zaten voor een zacht prijsje overgenomen en gisteravond alles in elkaar gezet.

De nieuwe vooras met differentieel

De voortuin is weer gemaaid.

10.000 liter

Terwijl er aan de maaier gesleuteld wordt loopt de pomp om de volle mestput leeg te pompen. na wat proefmonstertjes genomen te hebben lijkt het erop dat deze vol zit met regenwater en de bodem vol ligt met zand en al het verdere wat met het regenwater is meegekomen. Om de bodem te kunnen leeghalen moet eerst het water eruit. Met het pompje wat wij hebben is dit een kwestie van diverse uren, daar de inhoud van mestput ruim 10.000 liter is.

Gister een behoorlijk deel van de dag de pomp aan gehad. Nu op de helft. Komende week weer een paar keer aanzetten. Dan zou het moeten lukken.

De mestputHet pompje

plannen voor het weiland

huidige houthok

Tijd voor het maken van plannen voor het weiland

De maand augustus vordert. Een paar minder fraaie dagen achter de rug. Onze vakantie is inmiddels ruimschoots voorbij, maar voor de mensen die nog proberen te genieten van hun vakantie zaten er slechte dagen tussen. Het slechtere weer was voor ons een reden om papier en potlood ter hand te nemen en onze wensen voor het huis te schetsen.

Oktober

Oktober is voor ons een belangrijke maand. In deze maand zal de overdracht plaatsvinden van het weiland achter de woning. Vanaf dan is het weiland feitelijk van ons. Met dit in het achterhoofd is het dus niet raar dat op de stukken papier geen schetsen zijn gekomen van het huis, maar wat het ideaalbeeld voor het weiland is.

Planning

Voor het huis hebben we een duidelijke planning in ons hoofd. Om dit op papier te krijgen zijn we nog op diverse vlakken aan het inventariseren. De kosten spelen hierbij uiteraard een rol. Er is een max budget per jaar. Dit te samen met de beperkte tijd (weekenden en vakantiedagen) zal de definitieve planning bepalen. De onbekende factor zit voornamelijk in de kosten van de isolatie en warmtevoorziening. Voor het laatste denken we aan geowarmte. Hier in latere blog veel meer over. De planning voor het weiland. Die laten we los. Die zal bepaald worden wat de tijd ons breng. Mogelijk kan het weiland een inkomstenbron zijn. Indien daarvoor aanpassingen moeten plaatsvinden zullen we op dat moment de mogelijkheden bekijken.

Dromen mag

De potlood is vervangen door de muis. Het papier is vervangen door een scherm. SketchUp heeft haar intrede gedaan. Met autocad werk ik reeds lange tijd en is het voor mij eenvoudig om technische tekeningen te maken. Hiervan zullen de nodige volgen. Nu zet ik mijn eerste stappen in SketchUp. Ook al werkt dit op een andere manier, heeft het gelukkig wel raakvlakken met Autocad. De eerste “schetsen” zijn inmiddels een feit. na wat oefenen zijn er inmiddels wat stapjes gemaakt. Zo heb ik bijvoorbeeld een vlekkenplan van het perceel gemaakt waarop de weiland reeds een invulling heeft gekregen

het percel in opbouw

Wat nu leuk is, is dat je nu het verschil kunt tonen tussen nu en later. Hiervan een eerste voorbeeld

huidige houthok
De schuur op het weiland nu
toekomstige schuur
De schuur op het weiland zoals we het graag willen