De grote tussendoorklus deel 1

We zijn weer terug van weggeweest.

Even een tijdje niets meer geschreven. Dit omdat ik er even de energie niet voor had. We hebben zeker niet stil gezeten, en een grote klus tussendoor beetgepakt. In de afgelopen perode kwamen steeds meer vragen wanneer er een volgende blog komt. Heel leuk om te horen en geeft weer energie om het op te pakken.

De grote tussendoorklus

Op een veiling kwamen we voor een aangename prijs een mooie partij zonnepanelen tegen. Dit konden we niet laten staan en zijn ervoor gegaan. Aanvankelijk hadden we deze opgeslagen, maar al snel dachten we iets van “die dingen moeten gaan renderen, niet verstoffen”. Zo onstond de grote tussendoorklus.

De grote tussendoorklus is de vervallen schuur in het weiland. Hier staats niets in de omgeving wat schaduwslag kan geven. tja wat te doen, De oude schuur wat oplappen en de panelen erop leggen of goed aanpakken. Het zal geen verrassing zijn, het is het laatste geworden.

De huidige schuur is geheel scheef gezakt in de jaren, om dt te vookomen is een geode basis nodig. Beton is daarbij een fijn middel om stabiel fundament te realiseren. Om het handzaam te houden hebben we een paar zakjes gehaald.

Hieronder goed te zien op het fundament opgebouwd is. Een betonnen plaat met daarop een prefab betonnen poer.

Het storten vond plaats in de wintermaanden, door de kou is de droogtijd aanzienelijk langer. Dit gaf ons tijd om alvast aan het nieuwe geraamte te werken. De sparingen heb ik er met de kettingzaag eringemaakt. Blijkt dat je me’t zo’n grote machine met benzinemotor redelijk nauwkeurig kunt werken. Experiment geslaagd naar mijn idee.

Zaagsel onstond er keer op keer in overvloed (en mooie blokken voor de haard)

Hieronder na vele uren werk de spanten in onderdelen. Deze kon ik niet in elkaar zetten omdat ze dan niet door de deur naar buiten pasten. Buiten opslaan was met het inmiddels winterse weer ook geen optie

Het opbouwen van de schuur was ook een leerproces voor straks, voor de verbouwing van de woning.  Hieronder een detail van een deel van het spant. Ik zal alvast verklappen dat ondanks dat bij het opbouwen perfekt paste, ik het bij de woning toch anders ga doen. Hier kom ik nog wel eens op terug.

wordt vervolgd …..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *