Nieuw dak boven ons hoofd

Een nieuw dak boven ons hoofd

Elk jaar staat er een thema centraal wat betreft het verbouwen en moderniseren van onze boerderij. Dit jaar is dat het dak. Een grote klus die toch wat groter werd dan we vooraf gepland hadden.

Dak eraf

Het klinkt als een leuk feest, en misschien was dat het ook wel. Zaterdag 4 augustus stond aanvankelijk in de planning om de pannen te verwijderen samen met enkele collega’s van Sirit. Echter de vrijdag ervoor belde de timmerman met de verrassing dat hij zaterdag graag ook een steiger zou willen plaatsen samen met ons. Oftewel een volle dag stond in de planning. Met enkele uren stond de stijger rondom het huis. ’s avonds rond 7 waren alle pannen eraf. Tijd voor de bqq.

Maandag (06-08)

Samen met Jan-Willem (de timmerman) de staat van de sporen nagelopen. Daar we van het één in het ander probleem liepen en uiteindelijk ongeveer de helft van de sporen vervangen moest worden hebben we uiteindelijk besloten alle sporen te vervangen. Voor het voorhuis betekend dit dat alleen de spanten blijven staan. Van het achterhuis hebben ook de gordingen het overleefd. Deze beslissing betekende wel dat we snel nieuwe sporen moesten halen. Gelukkig waren deze bij een houthandel in de omgeving op voorraad.

Dinsdag (07-08)

Maandag had een dag van de opbouw moeten zijn, maar dat start vandaag. Van het hout dat we gister gehaald hebben kan vandaag het sporen frame worden opgebouwd. Het uitzetten kost wat tijd, maar het resultaat moet dan ook een mooi strak dak worden.

Woensdag (08-08)

Een slechte nacht achter de rug. Het was een nacht met veel regen en omweer. Helaas was het niet mogelijk om afgelopen nacht het dak af te dekken met een zeil. Dit omdat alle sporen nog met overlengte op het dak stonden. Gelukkig heeft het oude tapijt en zeil wat we op de verdiepingsvloer hadden laten liggen gered. Hierdoor is de lekkage naar beneden toe beperkt gebleven. Vandaag uiteraard de sporen op maat maken zodat voor het ingaan van de nacht we wel het dak volledig kunnen afdekken. Hiervoor hebben we 2 zware (30 KG per stuk) zeilen liggen elk met een afmeting van 10 x 15 meter. Natuurlijk staat voor vandaag niet alleen het inkorten van de sporen op het programma, maar ook meters maken met het nieuwe dakbeschot. ruim 250 vellingdelen elk met een lengte van 5 meter liggen hiervoor klaar. Deze moeten stuk voor stuk op maat gezaagd worden en vastgenageld.

Donderdag (09-08)

Vannacht veel beter geslapen. Niet alleen omdat het niet geregend heeft, maar ook de geruststelling dat we in een enorm grote tent liggen die ons ook hij regen droog zou houden. Ook vandaag staat in het teken van het aanbrengen van het dakbeschot. Nu met z’n drieën en kunnen dus meters maken.

Vrijdag (10-08)

Vandaag de laatste meters dakbeschot en dan een start met de isolatiepanelen. Hier is de verbouwing uiteindelijk om te doen geweest. Eindelijk is het zover!

 

Zaterdag (11-08)

Een groot deel van het isolatie ligt erop. De aansluiting maken in de kil aan zowel de voor als achterzijde is nog een lastige en tijdrovende klus. Dit komt vooral door de 3 verschillende dakhellingen. Voor mij betekend dit de gehele dag in de werkplaats met de gehuurde zwaardzaag als mijn grote vriend. Alle platen moesten in de juiste maat en vorm gezaagd worden volgens de opgaven welke ik van Jan-Willem aangereikt krijg. Helaas ook enkele zaagfouten gemaakt, maar gelukkig allemaal oplosbaar.

 

Zondag (12-08)

Even een dag op adem komen. De werkzaamheden zijn een heerlijke bezigheid. Geen moment dat ik we aan ons werk denken. Toch is het fijn om na een week waarbij de dag dagelijks begon om 06.00 uur en eindigde tussen 20.00 en 22.00 uur even een dag niets te doen

Maandag (13-08)

De dag van de panlatten. Honderden meters panlatten moeten met de juiste afstand en juiste verdeling op de dakvlakken geplaatst worden. Alle dakvlakken hebben andere afmetingen en daarmee wordt de verdeling ook anders. Om het nog lastiger te maken werken we ook nog met 2 verschillende type dakpannen.

 

Dinsdag (14-08)

Vandaag de lastige aan de achterzijde volledig met zink kunnen bekleden en waar nodig solderen. Nu zou dit deel van het dak, het grootste deel, waterdicht moeten zijn. Echt waterdicht is het zodra de pannen er ook op liggen. Het lukt ons, nou ja met name Jan-Willem, om beide zijden van de kil af te dekken met pannen en in de kil te pannen op maat te slijpen/zagen.

Woensdag (15-08)

Vandaag de kil aan de korte zijde. Ook deze lukt mooi. Vandaag is de laatste dag dat Jan-Willem helpt. Samen pakken we nog wat lastige hoekjes beet en leggen nog wat pannen op cruciale punten, waar mogelijk een lekkage zou kunnen ontstaan. ’s avonds krijgen we hulp van een Collega van Sirit, Hans. Hij heeft ook geholpen bij het strippen van het dak in de dagen voordat de pannen verwijdert werden, nu is het leuk om samen ook wat op te bouwen. Samen hebben we veel pannen het dak op gebracht, welke ik morgen dan eenvoudig kan leggen. We maken het niet laat. Om een uur of acht stoppen we en na een heerlijke douche zitten we nog gezellig na aan de picknicktafel.

Donderdag (16-08)

Het dak krijgt nu echt zijn eindvorm. Alle pannen weten we op z’n plek te leggen. Voor het voordak krijgen we hulp van de buurman met de verreiker. Alle pannen die op palletten liggen worden zo aangereikt dat het eenvoudig is om de pannen klaar te leggen op het dak om daarna de pannen goed n op de juiste plek te leggen. Nu is het huis echt waterdicht. Rest me nog om in de komende dagen de overstekken te maken met voldoende lengte. Hiermee houden we rekening met het volgende grote project, het aan de buitenzijde isoleren van de gevels.

Voor en na

Oorspronkelijke aanzicht
Nieuwe aanzicht

 

Binnen na verwijderen scheidingswanden
Binnen na aanbrengen nieuwe gordingen, sporen en dalbeschot

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *